Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!

Bakonybél Község Önkormányzata Köszönti Önt

Kilátás a Köves-hegyről

A Csúcs-hegy alatt

1000 éves Bakonybél

Bakonybél

1018-2018
Ezer éve!

Rólunk írták

Borostyán-kút, az 1000 éves falu, Bakonybél rabul ejtő ékessége

Turisztika

Csodálatos Magyarország írt cikket a Borostyán-kútról

A mondák szerint a béli monostort alapító Szent Günther és a később vértanúhalált halt Szent Gellért is e hely közelében töltött remeteségben néhány évet.

2009 óta Veszprém megye hét természeti csodájának egyike a Borostyán-kút és környéke, amely ősidők óta szent hely.

A Bakonybél határában található a Borostyán-kő szikla, tövében három forrás fakad, melyet Szent-kútnak vagy Borostyán-kútnak neveznek. Már egy 1397-ben kelt oklevél is így említi a Szent Mauríciusz Monostort: abbatia trium fontium de Beél, azaz apátság a három forrásnál.

Ma egyszerűen Szentkút néven ismeretes ez a bájos hely, ahol a tóvá duzzasztott Gellért, Günther és Mór névre keresztelt forrásokat parkosított terület veszi körül, árnyékot adó lombos fákkal, díszfű félékkel díszítve.

Az 1200 fős község tisztelettel őrzi a két szent legendáját: először 1826-ban emeltek az emlékhelyen kápolnát a nagyjából ezer éves, középkori kápolna alapjaira, amelyet a 19. század végén a ma álló épület váltott fel. Angol romantikus stílusúvá építették át, amely a kor divatjához és a közeli bakonybéli monostor virágkorát élő angol kertjéhez is jobban illeszkedett. Ekkor készült a 14 képből álló stáció és a szikla tetején található kálvária Krisztus, Szűz Mária és Szent János alakjával.

Tovább a cikkre...