Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!

Bakonybél Község Önkormányzata Köszönti Önt

Kilátás a Köves-hegyről

A Csúcs-hegy alatt

1000 éves Bakonybél

Bakonybél

1018-2018
Ezer éve!

Rólunk írták

Énekmondók emlékezete Bakonybél, 2022. Augusztus 13. Szombat

Populáris hír

Nyolcadik alkalommal szervezi meg augusztus 13-án, szombaton Bakonybél Önkormányzata díszpolgárának, Cseh Tamásnak tiszteletére ezt a programot. Idén a rendezők köre bővül a Bakonybéli Szent Mauríciusz Alapítvánnyal, programjaik a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt támogatásával, együttműködésével, a Kultháló Bázis keretében valósulnak meg.

 

A rendezvénysorozat korábbi részeinek zenei szerkesztője a két éve elhunyt Kátai Zoltán Kossuth-díjas lantművész volt, aki Cseh Tamás örökségét a hajdani énekmondókéval rokonította, és az énekes-dalszerző műfaji sokoldalúságát kívánta hangsúlyozni. Az idei műsor ezt a vonalat megőrizve bővült a kortárs zene és alkotók felé.

 

A 14.30 órakor a Boldog Gizella Közösségi Házban kezdődő program „Fűszál szobám” – Makovecz Imre és Cseh Tamás találkozása címmel egy a valóságban csak tervezett, de létre nem jött találkozás a két alkotó között. Ezt a „beszélgetést” a Cseh Tamás Archívum és a Makovecz Imre Alapítvány közös műsora hozta létre úgy, hogy Cseh Tamás archív felvételeit láthatjuk és hallhatjuk, párbeszédben Makovecz Imre gondolataival. Előadója Hüse Csaba színművész, rendezője Cseh András. A program támogatója Szent Mauríciusz Monostor, a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Petőfi Irodalmi Múzeum Cseh Tamás Archívuma. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt támogatásával, a Kultháló Bázis keretében valósul meg, a Bakonybéli Szent Mauríciusz Alapítvány rendezésében.

16 órakor a Szent-kútnál, a Cseh Tamás számára oly kedves bakonybéli helyszínen folytatódik.

A MusicaHistorica Régizenei Együttes előadásában udvarló versek, panaszdalok hangzanak fel néhány hangszeres dallam társaságában, az öröm és a bánat óráinak hű tükreiként 350 évvel ezelőttről, főként erdélyi és felvidéki kéziratok alapján. Az együttes nemrég megjelent 8. CD-jének zenei anyagából az utolsó dal emlékezés Kátai Zoltánra is, amit utolsó közös koncertjükön együtt játszottak: „Hallod-é, pendítsd az lantot!”

 

A következő műsorszám a népzenéé és Bakonybélé, hiszen 1922 augusztusában, épp száz évvel ezelőtt az akkor még fiatal zenetudós, Kodály Zoltán sajátos "énekmondókkal", jobban mondva népdalénekesekkel találkozott Bakonybélben. Három idős úr és egy asszony bakonybéli népdalokat énekelt neki, melyeket a később világhírűvé váló zeneszerző lejegyzett, és a rögzített magyar népdalkincs részévé tett. Ezeket az énekeket hallhatják a Szent Mauríciusz Kórus tagjainak tolmácsolásában, s a vállalkozó kedvűek néhányat meg is tanulhatnak közülük.

 

Mühlhauser Martina a csehtamás-dalok hiteles előadója a kezdetektől közreműködője az Énekmondók programnak, hiszen az esti tábortűz és közös éneklés az ő vezetésével zajlott. Most saját dalait énekli,

melyeknek szövegeit javarészt a belső történések inspirálják, köztük két Cseh Tamásnak és -rólszóló dal is. „Dalok erről az izéről, amit életnek nevezünk. Keserédes, fanyar, ironikus, (főleg önironikus), drámaian humoros és humorosan drámai… Mai.” – nyilatkozta műsoráról.

 

A szünet előtti utolsó fellépő a versek megzenésítésében remekelő Resti Kornél Együttes.

A kultúrgarabonciás irodalmi időutazó, Resti Kornél tértől és időtől független korhelykedései (avagy a korokat és helyszíneket összezavaró álmokfutása) közben egy szusszanásnyit éppen abban a vízivárosi albérletben kötött ki, melynek közvetlen szomszédságában nem más, mint Cseh Tamás, illetve lakótársa, Bereményi Géza írták dalaikat. E szerzemények úgy keveredtek össze Kornél magánlegendáriumával, mint azok az általa feladott képeslapok, amiket távollétében, térgörbítő kalandozásai közepett szomszédjainak küldött, s amelyekre Tamásék rendszerint egy-egy dallal feleltek... A képeslapok feladói: Arthur Rimbaud, Ady Endre, Kosztolányi Dezső és Kollár Árpád.

Az est főműsora a „Másnap” című produkció Beck Zoltán és Szűcs Krisztián előadásában. Cseh Tamás és Csengey Dénes közös dalainak csak egy szelete került közönség elé keletkezésük idején, a 80-as évek végén. Az ekkor született dalszövegek nagyobb része viszont több mint harminc évet pihent a fiókban, mígnem a Cseh Tamás Archívumban őrzött hagyaték részeként megkezdődött ezek feldolgozása. Kiderült, hogy némely szöveghez dallamok is készültek Tamás Bartók Béla úti lakásán, vagy éppen Dénesnél Keszthelyen. Ezek szerencsére szintén fennmaradtak régi kazettákon a szerzők kommentárjaival együtt. A megtalált, megtisztogatott szövegekből, félkész dallamfoszlányokból, dúdolgatott ötletekből összeállított program szerkesztő-dramaturgja Csengey Balázs.

A Zoli és Krisztián által befejezett dalok régiek is, mégis maiak, hiszen most nyerték el végső formájukat. A rekonstruáló, alkotó folyamatot követően „a fiúk a dolgok mélyére ásnak” a színpadon, így elevenedik meg és ér össze múlt és jelen a dalokban.Szerkesztő/dramaturg: Csengey Balázs, művészeti vezető: Bérczes László (Ördögkatlan Produkció)

Rendező: Bakonybéli Szent Mauríciusz Alapítvány, támogató: Szent Mauríciusz Monostor

A program a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt támogatásával, együttműködésével, a Kultháló Bázis keretében valósul meg.

Az emlékműsort a hagyományos tábortűz zárja, amelyen Mülhauser Martina a közönség segítségével Cseh Tamás dalait énekli. Ha a tűzgyújtást a tilalom nem engedi, gyertya- és csillagfény alapozza meg a hangulatot.

 

A műsor házigazdája Varga Róbert újságíró, aki 2010-ben a Cseh Tamás halála utáni első emlékesteket is rendezte a Szent Mauríciusz Monostor felkérésére.