Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!

Bakonybél Község Önkormányzata Köszönti Önt

Kilátás a Köves-hegyről

A Csúcs-hegy alatt

1000 éves Bakonybél

Bakonybél

1018-2018
Ezer éve!

Rólunk írták

Múzeumok Éjszakája, 2016, Bakonybélben

Rendezvény

Kezdés: 2016. 06. 25.

Június 25-én, szombaton - a Múzeumok Éjszakája keretében a Bakonybéli Tájházban 14 órától folyamatosan zajlanak a programok: 
14 órától: Nemez tarsoly készítés,
16 órakor: A bakonyi indián játék története című kiállítást bemutatja Büszke Puska Folyami Varjú indián,
17.30 órától Mesterség bemutató: A bőrművesség fortélyairól Troják Zsuzsanna bőrműves mesél és tart technikai bemutatót.
19 órától: Könyvbemutató - A napokban érkezett meg a nyomdából Szökrényes Anita: Bakonybél – a Bakony szívében című könyve. A falu természeti látnivalóit és kulturális értékeit bemutató kiadvány anyaga már néhány éve megjelent és nagyon gyorsan el is fogyott. A szerző további gondos anyaggyűjtéssel és újabb fotókkal kiegészítette, kibővítette és aktualizálta korábbi kéziratát. Keményfedeles formátumban, gyönyörű kivitelben veheti kézbe minden érdeklődő.
A könyvismertetőt dedikálás követi. (Szökrényes Anita telefonszáma:30-553-4311).
20.30 órától Énekes imádságra, zenés esti áhítatra invitálja a rendezvény résztvevőit a Szent Mauríciusz Monostor, amit az arborétumban tett séta követ szerzetes vezetésével.
A monostor először kapcsolódik be a Múzeumok Éjszakája programba, ezzel is jelezve a bencések nyitottságát a település turisztikai résztvevővel való együttműködésre. A zenés imádság a szerzetesek mindennapos napzáró közös imája, amelyen éneküket egy pszaltérium (pszalterion) nevű hangszeren kísérik. Ez a citerára emlékeztető pengetős, húros hangszer a középkor óta adja a zsoltárok zenei aláfestését. Hangja, hangzása a szerzetesi énekekkel együtt különleges zenei és mentális élményt nyújt a hallgatóknak. A kompletóriumon azok is részt vehetnek, akik nem hívők, a szerzetesek azt sem veszik rossz néven, ha az imádságba sem kapcsolódik be a közönség. Az áhítat után a szerzetes testvérek a történelmi kertbe vezetik az érdeklődőket, ahol a séta közben szó esik majd azokról a hajdani bencésekről, akik a monostor fennállásának ezer éve alatt újítóként, felfedezőként szolgálták a magyar kultúra fejlődését.A séta végeztével, kb 22 órakor a Tájházba filmvetítéssel zárul a Múzeumok bakonybéli éjszakája.

Bakonybélről emlékfilmjében Cseh Tamás mesél, majd a bakonyi indiánokról készült filmet tekinthetik meg a kitartó látogatók. A filmeket a Cseh Tamás archívum jóvoltából láthatjuk.

Azok, akik könnyedebb esti programra vágynak, este 20 órakor felszállhatnak aa DOR-BI nevű kisvonatra, amely a bakonyi „Gyilkos-tóhoz” viszi az utasokat. Visszaérkezve Bakonybélbe, megtekinthetik a Trófea-kiállítást, amely magángyűjtemény. (A kisvonatra előzetes helyfoglalás
30-259-1218)

http://utirany.hu/latvanyossag/bakonybel.tajhaz

http://utirany.hu/szolgaltatas/bakonybel.dorbiacsihu

http://utirany.hu/latvanyossag/bakonybel.trofeakozetbemutato