Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!

Bakonybél Község Önkormányzata Köszönti Önt

Kilátás a Köves-hegyről

A Csúcs-hegy alatt

1000 éves Bakonybél

Bakonybél

1018-2018
Ezer éve!

Rólunk írták

Polgármesteri beszámoló

Közszolgálati hír

A Veszprém Megyei Közútkezelő Zrt. munkatársai július utolsó hetében megkezdték a belterületi főút felújítási munkálatait. Erre a beruházásra azért kerülhet sor, mert az elmúlt évben egyeztettem országgyűlési képviselőnkkel, Dr.Kovács Zoltánnal abban a kérdésben, hogy a 2018-as millenniumi évre a falu fő közlekedési útvonalát olyan állapotba kellene hoznunk, amelyen az alkalomhoz méltó körülmények között tudjuk fogadni a rendezvényeinkre érkezőket. Országgyűlési képviselőnk személyesen járt közbe, hogy főútvonalunk és településképünk megújulhasson. A faluközösség nevében köszönjük segítségét. Elsőként a régi betonkorlátokat távolítják el, amiket új, acél szalagkorlátra cserélnek ki. Ezután a régi önkormányzat és a posta közötti szakasz teljes aszfaltozását készítik elő, új szegélyköveket helyeznek el, a vízakna- és csatornafedeleket emelik az új szint magasságára, majd a teljes aszfaltburkolatot készítik el. A főút többi részén kátyúzást és részleges aszfaltjavítást végeznek. Egyidejűleg sor kerül a buszmegálló öblök teljes aszfaltozására is. Ezek a munkálatok Somhegy pusztára is kiterjednek. A munkavégzés a közlekedésben kisebb fennakadásokat okozhat, kérjük a lakosság türelmét és megértését, valamint fokozott figyelmét.

A Belügyminisztériumhoz benyújtott – a belterületi önkormányzati utak felújítására kiírt – pályázatunk sajnos idén nem nyert támogatást. A képviselő-testület azonban - az előző évhez hasonlóan - a legszükségesebb javításokat saját költségen meg fogja oldani. Ez évi legnagyobb beruházásunk – a Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében megvalósuló – óvoda felújítás, a közbeszerzés szakaszába jutott. Reményeink szerint szeptember közepén megkezdődhetnek a munkák. Miután a Klebelsberg Intézményfenntartótól megkaptuk a hozzájárulást, az óvoda az iskolaépület nem használt részébe (csendőrlaktanya) költözik. A vizesblokkok felújítása és a tisztasági festés után alkalmas lesz az épület erre az átmeneti feladatra. A TOP pályázatok második körében kiírt, augusztus 15- ig beadandó pályázatok – a Pápai utcai és Fürdő utcai csapadékvíz elvezetés, illetve a Szent Gellért tér és Szent kút közötti tematikus turisztikai út kialakítása, a kápolna környezetének rendezése - szakmai előkészítése teljes erővel zajlik. A pályázatok nagyon sok háttérmunkát (tervezés, adatgyűjtés, projektbemutatás stb.) igényelnek. Reméljük, hogy erőfeszítéseink megtérülnek.

Július 10-én vendégeink voltak a Magyar Asztronautikai Társaság és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság által Bakonybélben szervezett Űrtábor résztvevői. A 13-18 éves fiatalokat, közöttük határon túli középiskolásokat, a Faluházban fogadtuk, ahol mi megismertük a tábor célját és programját, ők pedig a falu
történetéről és látnivalóiról kaptak tájékoztatást. Július 18-án a Tájházban forgatott az ATV hazai üdülési és szabadidős lehetőségeket bemutató Hazahúzó műsor stábja. Örülünk, hogy településünk ismét a médiában szerepel.

Július 20-án a Szent Mauríciusz Monostorban a Szent Gellért tér megújításának terveiről egyeztettünk a tervezővel, a projektmenedzserrel és a szerzetes testvérekkel. Már hírt adtunk arról, hogy a monostor millenniumi pályázatának keretén belül kerül sor a templom előtti tér átalakítására. A tervezés jó ütemben halad, bár a pénzügyi keret és a folyton növekvő építőipari árak között nem könnyű az egyensúlyt tartani. A felvetett kérdések és javaslatok alapján módosított, véglegesnek mondható téralakításról szeptemberben tervezünk lakossági fórumot tartani. Ismét köszönjük a monostornak, hogy saját pályázatuk részeként településünk főterének megújítását és a beruházás gondjait is felvállalták.

A nyári főszezon idén is gazdag rendezvényekben. Július 8-án került sor a Faünnepre, amely Bakonybél legrangosabb, legjelentősebb hagyományőrző rendezvénye. Köszönjük a Guzmics Izidor Egyesületnek - Bognár Andreának külön is - a kitűnő szervezést, a gazdag és változatos programot, köszönjük a közreműködőknek és az önkénteseknek a színvonalas szolgáltatást.

Augusztus 5-én tartjuk a faluközösségünk hagyományos saját ünnepét, a Falunapot. Minden itt élőt, elszármazottat, családtagot, barátot és vendéget várunk a sok műfajú programra, és meghívunk egy tál jó ízű pincepörköltre, amelyről az önkormányzat konyhája gondoskodik. A következő hétvégén kerül sor másik nagyrendezvényünkre, a Cseh Tamás tiszteletére szerveződő Énekmondók Emlékezete műsorra és tábortűzre, a Szent-kútnál. Ezt követően, augusztus 19-én pedig a szintén hagyományos Nyármarasztalóra. Jó szórakozást kívánunk mindenkinek.

Embert próbáló hőségben telik ez a nyár. Kérjük a lakosságot, figyeljenek a környezetükben élőkre és a háziállatokra is, hiszen sokan nehezen viselik a kánikulát, jelezzék, ha problémát látnak. Külön is szót kell ejteni arról, hogy a nagy hőség és a szárazság ellenére irigylésre méltóan zöld, üde és virágos a falu. Köszönjük a virágosító közösségünknek és minden segítőjüknek, hogy fáradságot nem kímélve öntözik és gondozzák a közterületek növényeit, virágágyásait.

Márkus Zoltán
polgármester