Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!

Bakonybél Község Önkormányzata Köszönti Önt

Kilátás a Köves-hegyről

A Csúcs-hegy alatt

1000 éves Bakonybél

Bakonybél

1018-2018
Ezer éve!

Rólunk írták

Mezőőri Beszámoló

Közszolgálati hír

A kukorica fejlődése táblánként eltérő, mivel vannak olyan kukoricatáblák, amik később kerültek elvetésre. Ezeknek a fejlődését vélhetően az őszi időjárás is befolyásolja majd.

Az elmúlt hónapban nagy volt a forróság, mutatják ezt a kiszáradt patakmedrek,amikben végig lehet sétálni. A Gerence- patak Szömörke-völgyi szakasza teljesen kiszáradt, a hónap közepére pedig a Gella is elapadt, egyedül a Tiszta-víz folyik még, de az sem a szokásos vízhozammal. A nagy meleg megpróbáltatás volt embernek, állatnak, növénynek egyaránt. A határban betakarításra került a gabona. Az idei búza és zab minősége átlagos és kevés. Az árpa jó minőségű, de a terméshozam itt is kevesebb. Vannak földek, ahol elkezdték felszedni a krumplit, de vélhetően ősz elejére minden földről betakarításra kerül. A kukorica fejlődése táblánként eltérő, mivel vannak olyan kukoricatáblák, amik később kerültek elvetésre. Ezeknek a fejlődését vélhetően az őszi időjárás is befolyásolja majd. Természetesen a betakarítás végéig ezeken a földeken működnek a vadkárelhárító rendszerek. A tejesedő kukoricacsövek felkeltették a vadak érdeklődését, így a vad mozgása plusz munkákat ad a hivatásos vadásznak és segítőinek. Itt hívom fel a figyelmet, hogy a vadkárelhárítás és a közelgő szarvasbőgés miatt az erdész kollégák szürkületkor már a határban tartózkodnak, és végzik a munkájukat. Sétáljunk körültekintően a határban, informálódjunk, a vendégeinkkel és a turistákkal is osszuk meg az információt! Az elmúlt hónapban több esetben fordult elő, hogy a sötétedés ellenére a hazai és külföldi turisták, de volt,hogy falubeliek is megjelentek lámpa és megkülönböztető mellény nélkül a vadászterületek melletti útszakaszokon és földeken. Mondanom sem kell,hogy felelőtlen és életveszélyes a cselekedet, mindemellett a kollégák eredményes munkavégzését is megzavarja. A hónap elején településünk külterületein a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal munkatársai átfogó vizsgálatot tartottak, aminek menetét a mezőőrség is végig kísérte. Külterületeinket teljes lefedettségben ellenőrizték, dokumentálták. A támogatott földeken kisebb eltérések akadtak, de ezeket mindenhol korrigálták a tulajdonosokkal. Külterületeink rendezetnek mondhatóak. Amire külön felhívom a figyelmet,hogy az idei évtől nálunk is igen erős terjeszkedésbe kezdett a parlagfű – ez az elmúlt években nem volt jellemző a bakonybéli határban -, főleg a szántóföldeken szaporodik rohamosan,de már a környező réteken is találkozni vele. Ebben az erre hivatott hatóság nagyon szigorúan jár el, kérem a gazdákat és földtulajdonosokat, hogy tájékozódjanak a parlagfű-irtás rendszabályairól, és tartsák parlagfűmentesen a területeiket.

Károlyi Zoltán
mezőőr

Képünk illusztráció!