Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!

Bakonybél Község Önkormányzata Köszönti Önt

Kilátás a Köves-hegyről

A Csúcs-hegy alatt

1000 éves Bakonybél

Bakonybél

1018-2018
Ezer éve!

Rólunk írták

Mezőőri beszámoló

Közszolgálati hír

Az elmúlt hónapban a mezőőrök számára a Veszprém Megyei Rendőrkapitányság és a Veszprém Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Osztálya többféle továbbképzést szervezett. A képzés folyamán szó esett a jogszabályváltozásokról és részt vettünk egy rendőrségi taktikai képzésen, ezzel is hatékonyabbá téve azt, hogy egy adott szituációban miként lépjünk fel. A témában talán a leglényegesebb, hogy bővült a mezőőrök feladat ellátási köre. Például az új jogszabály a mezőőröket már felhatalmazza arra, hogy azt a személyt, aki belterületen vagy külterületen felügyelet nélkül kóborolni hagyja ebét, valamint aki külterületen jószágát illegálisan legelteti, azt helyszíni bírsággal sújthatja. Ennek mértéke 5.000 Ft-tól 50.000 Ft-ig terjedhet. A múlt hónapban többször megismétlődő Deák és Széchenyi utcai kutyatámadás, valamint az évek óta kellemetlenséget okozó külterületen kóborló jószágok miatt az önkormányzat elindította a mezőőrök által használatos csekktömbök igénylését.

Az elmúlt hetekben tucatnyi bejelentés érkezett, miszerint a Deák és Széchenyi utcában egy szabadon kóborló kutya okoz kellemetlenségeket az ott élőknek és az arra közlekedőknek. Számos nyugdíjas és több kisgyerekes család lakja ezt a környéket, akik tartanak az elszabadult ebtől, de az esetektől kb. 150 m-re működik a Szent Gellért óvoda is. Szeretnénk megelőzni a bajt, ezért az üggyel kapcsolatban eljárás indult. Az önkormányzat tervezi, hogy szerződést kötünk egy számunkra korrektnek tartott eb-teleppel, akik majd befogják és elszállítják a kóbor kutyákat a faluból. Ezek a befogott kutyák pénzért kiválthatóak az eb-telepen.

A februári mezőőri fórumon megbeszéltek szerint, valamint a gazdák véleménye alapján augusztusban sor került a külterületi utak javítására. Az önkormányzat a mezőőri járulék fel nem használt részének összegével, azaz 350.000 Ft-tal, a Bakonybéli Erdészet pedig: 1.270.000 Ft-tal finanszírozta meg az útjavításokat. 500 tonna murvát dolgoztak bele az utakba. Az elmúlt hetekben két állattartó is jelezte nekünk, hogy a gazdasági állatok tartására felépített villanypásztor-rendszer kapuit ismeretlen személyek kinyitották és nyitva is hagyták. Emiatt három esetben is kiszöktek az állatok. Az első eset a Hideg-völgyben történt, ahol a földekre mentek rá a jószágok, a másik két veszélyesebb eset a Páskom utca végén, ahol az állatok kimentek a főútra is, ezzel akadályozva és veszélyeztetve a forgalmat. Kérem, aki a határban nyitott villanypásztor kapuval találkozik, és tudja használni, akkor csukja be, hogy ezzel is megelőzzük a nagyobb bajt. Az ügy miatt konzultáltunk a gazdákkal és az erdészettel, hogy nagyobb figyelmet fordítunk a villanypásztor rendszerekre és a külterületen közlekedőkre.

Károlyi Zoltán mezőőr

A kép illusztráció!