Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!

Bakonybél Község Önkormányzata Köszönti Önt

Kilátás a Köves-hegyről

A Csúcs-hegy alatt

1000 éves Bakonybél

Bakonybél

1018-2018
Ezer éve!

Rólunk írták

Polgármesteri beszámoló

Közszolgálati hír

Megoldódtak a falu út problémái. Az óvoda felújítása megkezdődött. Pozitív pályázati elbírálások...

Nagyon örülünk annak, hogy több évtizedes problémát sikerült végre megoldanunk a falu központi útszakaszainak aszfaltozásával. Nem csak a település központja, de az összes felújított buszmegálló előtti öblök, peronok is új szilárd felületet kaptak. Megtörtént a legrosszabb állapotban levő útszakaszok kátyúzása is. A Veszprém Megyei Közútkezelő Vállalat és országgyűlési képviselőnk, Dr. Kovács Zoltán segítségének köszönhetően a település központja rendezett, kulturált formában várhatja a 2018-19-es millenniumi évet. Saját költségén az önkormányzat is leburkoltatott járdaszakaszokat, parkolókat, a Közösségi Ház előtti területet. A jövő évben folytatni szeretnénk a frekventált területeken újabb parkolók kialakítását és a járdák rendbe tételét.

2017-ben érett be az a sok munka, amit a képviselő- testület és az önkormányzati dolgozók 2014. októbere óta a településfejlesztési pályázatok kidolgozásába fektetett. Az óvoda felújítása október elején – kis késéssel – megkezdődött, és remélhetően december végéig befejeződik. Pozitív elbírálást kapott az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt pályázatunk, amelyben a foglalkoztathatóság alapfeltételeinek javítását, a közszolgáltatások minőségi és tartalmi fejlesztését fogalmaztuk meg célként. Ebben a pályázatban 5 település kötött együttműködési szerződést a megvalósításra. Az 5 település számára a minisztérium 250 millió forint támogatást ítélt meg.
Ebből szeretnénk a régi önkormányzati épületet úgy felújítani, hogy többfunkciós közösségi térként, rendezvények helyszíneként, előadó- kiállítási térként hasznosíthassuk. Ebben a projektben munkahelyek kialakítása, munkavállalók felzárkóztató képzése, egészségmegőrző felvilágosító programok, rendezvények szervezése szerepel.
Egy másik, a Balatonalmádi Nagycsaládosok Egyesülete által beadott pályázatban együttműködő partnerként szerepelünk konzorciumban, amelynek keretén belül nálunk részfeladatok valósulnak majd meg. Ezek témája a nők a családban, a hátrányos helyzetű női foglalkoztatás problémájának megoldása, képzések indítása. Velük közösen másik, a Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében kiírt programban is pályáztunk konzorciumi tagként, kifejezetten a millenniumi rendezvényekre kértünk támogatást. A pályázat elbírálása folyamatban van, bízunk a pozitív döntésben.
Szintén TOP-os az a pályázatunk, amit az önkormányzat önállóan adott be a Szent-kút környékének rendezése és a Petőfi utcában megvalósuló millenniumi tematikus út témájában. A pályázat az elbírálás szakaszában van, bízunk a támogatásban. Ha ez is nyertes lesz, a 2018-19- es év végére Bakonybél faluközpontja és a millenáris helyszínek teljes mértékben megszépülhetnek, valamint az évfordulós rendezvények megszervezésére is elegendő keret fog rendelkezésünkre állni.

Október 25-én lakossági fórum keretében kaptunk tájékoztatást a Szent Gellért tér felújításának tervéről, a kivitelezés folyamatáról a tervező s73 csoport vezetőjétől, Mohácsi Sándortól, és munkatársától, Gergely Antaltól. Mint arról korábban hírt adtunk, ez a beruházás a monostor templomfelújítási keretén belül valósul meg. A részletekre is kiterjedő projektbemutatóhoz a közönség részéről is számos kérdés, felvetés érkezett.
Az október 5-én tartott képviselő-testületi ülésen módosítottuk a Bakonykarszt Zrt. és Bakonybél Önkormányzata közötti, az ivóvízellátó és a szennyvízellátó közüzemi rendszerek bérleti szerződését vagyonkezelői szerződésre. Ennek értelmében az önkormányzatot, mint tulajdonost nem terhelik az üzemeltetéssel kapcsolatos költségek – az új beruházás kivételével -, ezek a Bakonykarszt Zrt. feladatkörébe kerültek át, ugyanakkor a Bakonykarszt nem fizet a közműhasználatért bérleti díjat az önkormányzatnak.
Egy másik döntést a Rákóczi téri játszótér megvalósítása ügyében hozott a testület. A beadott pályázatok alapján kiválasztottuk a kivitelezőt, így az új, biztonságos játszó terület 2018. tavaszára már elkészülhet. Ezt a beruházást a HungaroControl Zrt. 2,5 millió forintos települési támogatása tette lehetővé.
Ezen az ülésen tartott tájékoztatót Tóth Gábor rendőr őrnagy Bakonybél közbiztonsági helyzetéről. A testület megköszönte e Zirci Rendőrőrs falubeli jelenlétét és együttműködését a falu biztonsága érdekében.

Október 12-én a település kulturális életének szervezőivel elkezdtük a millenniummal kapcsolatos programok, rendezvények egyeztetését. Erről a november 15-i lakossági fórumon részletesebben tájékoztatni fogjuk az érdeklődőket.

Október 13-án köszöntöttük településünk idősebb lakóit. Örültünk annak, hogy többen jöttek el, mint az előző évben. Igyekeztünk színvonalas műsorral jó hangulatúvá tenni az összejövetelt. A jelenlévőket egy kis ajándékkal leptük meg.

Októberben két nyugdíjba vonuló munkatársunktól is búcsút vettünk. Puchinger Ferencné 17 éven át dolgozott az önkormányzat konyháján, Bors Hedvig pedig 33 évig tanította a faluban élő gyerekeket. A kis, családias ünnepségen megköszöntük a település érdekében végzett munkájukat. Jó egészséget, aktív nyugdíjas életet kívánunk nekik.

A HungaroControll Zrt. felajánlotta az önkormányzatnak a leselejtezett, de még használható számítógépeinek egy részét. A testület a szülői munkaközösségnek ajánlotta fel a készülékeket azzal, hogy saját döntésük szerint a legrászorultabb iskolás gyerekekhez juttassák el. Kuti Zoltán kollégánk javította, telepítette gépeket, az önkormányzat billentyűzetet, egeret vásárolt hozzá, így adtuk át a szülői munkaközösségnek.

A tavalyinál lényegesen több szociális tűzifára kaptunk keretet. 91 m 3 áll rendelkezésünkre, amit korábban is szeretnénk kiszállítani a lakosságnak. Az igényléseket november 10-ig várjuk az önkormányzatnál. Kérek mindenkit, hogy csak a valóban rászorultak adják be kérelmüket.

Márkus Zoltán polgármester

A kép illusztráció!