Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!

Bakonybél Község Önkormányzata Köszönti Önt

Kilátás a Köves-hegyről

A Csúcs-hegy alatt

1000 éves Bakonybél

Bakonybél

1018-2018
Ezer éve!

Rólunk írták

Gondozott, Virágos Porta

Populáris hír

Cím

Virágos Porta díjak kerültek kiosztásara

Augusztus 20-tól huszonkét bakonybéli ingatlanon láthatók a GONDOZOTT, VIRÁGOS PORTA feliratú táblák.

A versenyfelhívás a virágosító civil csoport ötlete volt, hogy a helyi lakosság a maga eszközeivel be tudjon kapcsolódni a millenniumi évre való felkészülésbe. Szigorú szempontrendszert alakítottak ki, amely nem csak a kertek növényeire terjedt ki, hanem többek között az állattartás körülményeire, a természettudatos művelésre is. Júniusban háromtagú – „független”, nem a településről származó - zsűri bírálta el a portákat. Értékelték a ház utcai homlokzata, a kerítés, az épület előtti közterület gondozottságát, az előkert és az udvar rendezettségét, a melléképületek, berendezések látványát, a dísznövények ápoltságát. A zsűri megítélése szerint valamennyi nevezett ház megfelelt az elvárásoknak. Különbséget a növények gazdagságában, tájjellegnek megfelelő voltában tudtak tenni. Ezúton köszönjük Szekrényes Anita, Wolf Márta és Müller Anikó értékelő munkáját.

A verseny eredményhirdetésére, a táblák és emléklapok átadására augusztus 20-án, a Millenniumi Park avatásakor került sor. Az első három helyezett – Fülöp Teréz, Bene Lászlóné, Griecs András és Andrásné – mellett két különdíjat is megítélt a zsűri. Az egyiket Strommer Ottóné kapta, aki 87 évesen egyedül ápolja gyönyörű kertjét. Pék Gyuláné pedig „muskátli” különdíjat kapott, tobzódó virágait évtizedekkel ezelőtt kezdte egy tőről szaporítani. Azóta udvarát, lépcsőjét, beborítják a virágok.

A zsűri kiemelte, hogy alig találni tájidegen növényeket a portákon. A falra feltehető táblákat a verseny szabályai szerint nemcsak kiérdemelni lehet, hanem elveszíteni is. A cím tehát kötelez.

A mozgalom jó visszhangra talált a faluban. Sokan nem mertek az idén nevezni, de már mondogatják, jövőre mi is...

Három évvel ezelőtt született meg a helyiek spontán igényéből a virágosító mozgalom. Tiszteletreméltó összefogásuknak köszönhetően virágba borultak a közterek, a főútvonalak mentén a szabad felületek. Nemcsak ültetik, hanem egész évben gondozzák is az ágyásokat. Munkájukat támogatja az önkormányzat, fedezi a kiadásokat, de ha kell, a nehezebb fizikai munkákhoz is ad segítséget. Tevékenységük ma már hozzátartozik a faluképhez, amit a vendégeink is értékelnek.

A Gondozott, virágos porta mozgalom elindításával felhívták a figyelmet a házak, kertek, az ingatlanok előtti területek gondozására, a környezet esztétikájára és védelmére. A jó példa – mint tudjuk – ragadós.

Talán ezért is szembetűnő a település rendezettsége.

 

Kovács Zoltán ogy. és Márkus Zoltán polgármester adta át a díjakat.

600

 

További képek a galériában!